И моята ме изненада миналата седмица с ел.месомелачка. На другата вечер беше взела 2.5 кг свинско и намелила за 20 мин. и овкусила с подправки.
Аз помогнах с пълненето - пак с мелачката, зареждах каймата...
И като нямах прът, ползвах на детето счупената матр.рамка.
Днес ги поразточихме малко...
Зимни мезелъци! кой, как приготвя?
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- georgebonev
- Мнения: 3102
- Регистриран на: Пет 10 май 2013 10:04
- Автомобил: Golf 3 Variant
- Двигател: 1.9 TD AAZ 1994
- Местоположение: Търговище
- Контакти:
- xeson
- Мнения: 728
- Регистриран на: Сря 20 ное 2013 22:24
- Автомобил: Golf 2 1989
- Двигател: 1272 cc 2G
- Местоположение: София
Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?
georgebonev написа:...
Разтривай с точилката и боцкай с иглата смело
- Курт Деликуртев
- предупреждение за БАН
- Мнения: 2116
- Регистриран на: Нед 17 сеп 2017 12:40
- Автомобил: Passat Variant 2001
- Двигател: AWT
- Местоположение: Филибето майна/ Щурград
Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?
И разтриване със шише става, особено както при нас цялото семейство го правихме. Щото кое домакинство има 4 точилки?
- goppa
- VW експерт
- Мнения: 7676
- Регистриран на: Вто 04 сеп 2012 19:25
- Автомобил: Sharan
- Двигател: AFN 1997
- Местоположение: Горна Оряховица
Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?
А как се разточва суджук с триъгълно шише, Курте?
- Vw_polo_16v
- Мнения: 583
- Регистриран на: Чет 17 юли 2008 0:07
- Автомобил: VW Polo 6n Seat ibiza 1.8T
- Двигател: AFH 1996 AQX 2000
- Местоположение: София/Волуяк
Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?
Курт го надува.... И шишето вече няма ъгли :)
- slaveiko67
- Мнения: 2120
- Регистриран на: Сря 03 ное 2010 10:23
- Автомобил: Golf 3 GT TDI
- Двигател: AFN 96g
- Местоположение: Montana
Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?
Курта а прай кво сака...Колега,Бонев,тука си сака неколко дъски 30/20/2 см.примерно и неколко дърводелски стеги.Редиш м/у дъските,стегаш със стегите и оставяш на проветриво отвънка 5-10 дена и нощи...после у стреч и у фризеро... после режеш,снимаш,едеш,а ние ревеме...
- xeson
- Мнения: 728
- Регистриран на: Сря 20 ное 2013 22:24
- Автомобил: Golf 2 1989
- Двигател: 1272 cc 2G
- Местоположение: София
Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?
Дай кръглото шише, Курте
Свършиха точилките в семейството
- joro_kem
- VW експерт
- Мнения: 3931
- Регистриран на: Пет 03 юни 2005 7:11
- Автомобил: Octavia I Tour Octavia III FL
- Двигател: AXR DFFA
- Местоположение: Пловдив
Re: RE: Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?
Колега, пробвах рецептата върху 1/2 кг. свинско контрафиле, сол и вода според пропорцията. Стана перфектно за седмица на балкона, но на вкус е малко по-солено, отколкото очаквах. Да не би да трябва да се изплакне преди овкусяване и сушене?Pet_rov написа:Жена ми изнамери една рецепта за филе - на всеки килограм рибица се приготвя литър вода с 250 грама морска сол. Кисне се 24 часа, подсушава се, овалва се в подправките и се суши 10 дни. Пробвахме я, стана екстра. По желание може и на 9-тия ден да се свали.
- hooligans
- Мнения: 18720
- Регистриран на: Пет 30 мар 2007 19:22
- Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
- Двигател: 1.6 AEE
- Местоположение: София
Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?
Адаш, аз го правя като го покривам за 24 часа с морска сол, след това измивам хубаво и кисна 3 часа във вода, която сменям през 40 минути.
Става перфектно. Последно правих телешко с тази рецепта.
Става перфектно. Последно правих телешко с тази рецепта.
- Pet_rov
- Мнения: 4415
- Регистриран на: Сря 08 май 2013 16:16
- Автомобил: Passat Variant B4
- Двигател: ADZ 1996
- Местоположение: Шумен
Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?
Може би може да се изплакне, на мен на сол ми е добре. Нищо не пречи да опиташ да го изплакнеш.
-
- Мнения: 1834
- Регистриран на: Пон 21 ное 2011 15:14
- Автомобил: C220
- Двигател: CDI 2007
- Местоположение: Бургассс
Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?
hooligans написа:Адаш, аз го правя като го покривам за 24 часа с морска сол, след това измивам хубаво и кисна 3 часа във вода, която сменям през 40 минути.
Става перфектно. Последно правих телешко с тази рецепта.
Това е най-добрият начин за приготвяне.
Тая година само пилешкото пресолих, малко от бързане не го киснах както трябва, а то поема повече от свинското.
-
- Мнения: 164
- Регистриран на: Съб 08 мар 2014 14:27
- Автомобил: VW Touareg 3.0 TDI 240hp
- Двигател:
- Местоположение: София
Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?
Ето я тазгодишната реколта на моя любим даскал, общо 80 кила чисто телешко от частник, който си ги гледа. Подправките са на татко. Много е важно съхранението - последния чатал от миналогодишните суджуци малкия му го нарязах преди седмица - мек и ароматен, все едно преди седмица е правен
- joro_kem
- VW експерт
- Мнения: 3931
- Регистриран на: Пет 03 юни 2005 7:11
- Автомобил: Octavia I Tour Octavia III FL
- Двигател: AXR DFFA
- Местоположение: Пловдив
Re: RE: Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?
Досега все като теб съм ги правил, но реших да опитам на колегата петров рецептата. И вместо да се чеша по главата, довечера ще метна още едно палче за проба.hooligans написа:Адаш, аз го правя като го покривам за 24 часа с морска сол, след това измивам хубаво и кисна 3 часа във вода, която сменям през 40 минути.
Става перфектно. Последно правих телешко с тази рецепта.
- Pet_rov
- Мнения: 4415
- Регистриран на: Сря 08 май 2013 16:16
- Автомобил: Passat Variant B4
- Двигател: ADZ 1996
- Местоположение: Шумен
Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?
Щом ти е солено, намали малко количеството сол - примерно 220 грама вместо 250.
- Adnan
- Мнения: 3535
- Регистриран на: Чет 08 фев 2007 14:36
- Автомобил:
- Двигател:
- Местоположение: София
- Контакти:
Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?
Четох в темата частичен отговор относно сланина. Но няма точен отговор на това, което търся нито в нета нито в темата.
Купил съм месо с сланина и кожа. Месото е 50/50 кожата е 2-3 см. виждал съм такива неща само по магазините но не съм сигурен как да го подготвя.
За момента седи само в сол и нищо друго.
Но не съм сигурен, че трябва да се суши, структурата на сланината и месото се заличават. От месото започна да тече вода както си е нормално а сланината си седи както си е без да е мръднало.
Има ли някой, който е правил такъв вид, че да се получи нещо такова:
Купил съм месо с сланина и кожа. Месото е 50/50 кожата е 2-3 см. виждал съм такива неща само по магазините но не съм сигурен как да го подготвя.
За момента седи само в сол и нищо друго.
Но не съм сигурен, че трябва да се суши, структурата на сланината и месото се заличават. От месото започна да тече вода както си е нормално а сланината си седи както си е без да е мръднало.
Има ли някой, който е правил такъв вид, че да се получи нещо такова:
Върни се в “ОФФ-Топик - други”
Кой е на линия
Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 33 госта