Зимни мезелъци! кой, как приготвя?
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- Pet_rov
- Мнения: 4415
- Регистриран на: Сря 08 май 2013 16:16
- Автомобил: Passat Variant B4
- Двигател: ADZ 1996
- Местоположение: Шумен
Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?
.
Последна промяна от Pet_rov на Вто 18 дек 2018 15:05, променено общо 1 път.
- Pet_rov
- Мнения: 4415
- Регистриран на: Сря 08 май 2013 16:16
- Автомобил: Passat Variant B4
- Двигател: ADZ 1996
- Местоположение: Шумен
Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?
Adnan написа:Четох в темата частичен отговор относно сланина. Но няма точен отговор на това, което търся нито в нета нито в темата.
Купил съм месо с сланина и кожа. Месото е 50/50 кожата е 2-3 см. виждал съм такива неща само по магазините но не съм сигурен как да го подготвя.
За момента седи само в сол и нищо друго.
Но не съм сигурен, че трябва да се суши, структурата на сланината и месото се заличават. От месото започна да тече вода както си е нормално а сланината си седи както си е без да е мръднало.
Има ли някой, който е правил такъв вид, че да се получи нещо такова:
Това е заготовка, идеална за бекон.
https://www.offroad-bulgaria.com/showth ... p?t=192068
- Adnan
- Мнения: 3535
- Регистриран на: Чет 08 фев 2007 14:36
- Автомобил:
- Двигател:
- Местоположение: София
- Контакти:
Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?
Да но това изисква термична обработка, аз месото мога и да го изпържа още сега. Идеята е да не се пуши, пържи, вари, пече никаква термична обработка. Това на снимката е точно бекон, а бекона си иска пушене. Нямам условия за това.
- Pet_rov
- Мнения: 4415
- Регистриран на: Сря 08 май 2013 16:16
- Автомобил: Passat Variant B4
- Двигател: ADZ 1996
- Местоположение: Шумен
Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?
Ами в твоя случай, не знам как да подходиш. Ако е само сланина, лесно - осоляваш и си ти. Ето ти рецепта за паприкована сланина
https://recepti.gotvach.bg/r-41321-%D0% ... 0%BD%D0%B0
Рецептата от офроуд форума не е лоша, като чета, пък и термичната обработка е минимална.
Маринована сланина
https://recepti.gotvach.bg/r-4217-%D0%9 ... 0%BD%D0%B0
https://recepti.gotvach.bg/r-41321-%D0% ... 0%BD%D0%B0
Рецептата от офроуд форума не е лоша, като чета, пък и термичната обработка е минимална.
Маринована сланина
https://recepti.gotvach.bg/r-4217-%D0%9 ... 0%BD%D0%B0
- xeson
- Мнения: 728
- Регистриран на: Сря 20 ное 2013 22:24
- Автомобил: Golf 2 1989
- Двигател: 1272 cc 2G
- Местоположение: София
Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?
Малко актуализация!
Тръбата е на лък, защото пастърмите са мокри
Сега е по-изпъната
Тръбата е на лък, защото пастърмите са мокри
Сега е по-изпъната
- D1D00
- Мнения: 360
- Регистриран на: Пет 11 фев 2011 16:21
- Автомобил: Volkswagen Golf GT
- Двигател: ABD 1994
- Местоположение: Шумен
Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?
Здравейте колеги, на хубавото мезе
На скоро ходих до Асеновград на празника на виното (беше интересен празник), и се заприказвах случайно с 2-3 местни граждани от зеленчуковото им пазарче там, как си приготвят сланинката защото имаше изложена за продажба и си взех едно парче като за мезе + 1 шише домашен Асеновградски мавруд, излишно е да казвам че виното им беше перфектно и сланината също, просто се топече в устата като се имаше на предвид че беше и с кожичка от долу и тя беше много вкусна и не беше жилава за мое учудване, защото моята сланина като я опушвам все става малко жилава като цяло колкото и тънко да я режа, но сега разбрах че ключа в приготвянето й е във варенето...
Хората споделяха как я приготвят по следния начин: Първо си намирате 3-4 парчета средно дебела сланина с кожа осолена (2 пръста дебела), или ако не е осолена вие ще си я осолите във една тавичка покрита сланината във сол за една седмица пристояване. След това я изтръсквате от солта и се слага в една тенджера налива се вода да я покрие 1-2 пръста над нея, слагат се във водата 3 глави лук срязани на 2; 2 глави чесън срязани пак на 2 това всичкото със люспите, и половин пакетче чер пипер на зърна , това всичкото заедно ври 15 минути, след това парчетата се изваждат и се отсеждат половин час. Те се втвърдяват и изстиват и със малък нож се прави прорез на различни места странично на парчетата, и се шпикова с чесън. Прави се смес на око като подправки по ваш вкус (аз си я направих с подправка за пъстърма стана перфектна) овалват се парчетата и след това си приготвяте ситно нарязан праз. На голямо парче тензух се поставя долу в основата, част от праза, слага се парчето сланина от горе пак се наръсва праз, това нещо се завива с тензуха притиска се и се овива с конец. И така, парчетата се накачат на проветриво място за една седмица, правите си греена ракия и си режете на тъничко от парчето сланина и с едно парче препечен хляб си я хапвате, с вино също върви ;) Можете, само със праз да си я покриете, ако не обичате подправки...
На скоро ходих до Асеновград на празника на виното (беше интересен празник), и се заприказвах случайно с 2-3 местни граждани от зеленчуковото им пазарче там, как си приготвят сланинката защото имаше изложена за продажба и си взех едно парче като за мезе + 1 шише домашен Асеновградски мавруд, излишно е да казвам че виното им беше перфектно и сланината също, просто се топече в устата като се имаше на предвид че беше и с кожичка от долу и тя беше много вкусна и не беше жилава за мое учудване, защото моята сланина като я опушвам все става малко жилава като цяло колкото и тънко да я режа, но сега разбрах че ключа в приготвянето й е във варенето...
Хората споделяха как я приготвят по следния начин: Първо си намирате 3-4 парчета средно дебела сланина с кожа осолена (2 пръста дебела), или ако не е осолена вие ще си я осолите във една тавичка покрита сланината във сол за една седмица пристояване. След това я изтръсквате от солта и се слага в една тенджера налива се вода да я покрие 1-2 пръста над нея, слагат се във водата 3 глави лук срязани на 2; 2 глави чесън срязани пак на 2 това всичкото със люспите, и половин пакетче чер пипер на зърна , това всичкото заедно ври 15 минути, след това парчетата се изваждат и се отсеждат половин час. Те се втвърдяват и изстиват и със малък нож се прави прорез на различни места странично на парчетата, и се шпикова с чесън. Прави се смес на око като подправки по ваш вкус (аз си я направих с подправка за пъстърма стана перфектна) овалват се парчетата и след това си приготвяте ситно нарязан праз. На голямо парче тензух се поставя долу в основата, част от праза, слага се парчето сланина от горе пак се наръсва праз, това нещо се завива с тензуха притиска се и се овива с конец. И така, парчетата се накачат на проветриво място за една седмица, правите си греена ракия и си режете на тъничко от парчето сланина и с едно парче препечен хляб си я хапвате, с вино също върви ;) Можете, само със праз да си я покриете, ако не обичате подправки...
-
- Мнения: 261
- Регистриран на: Сря 10 авг 2016 13:24
- Автомобил:
- Двигател: BSX
- Местоположение: София
Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?
Мисля че стана време (даже май позакъсняхме) да отворим темата за домашните мезета.
Моля за актуални снимки и рецепти
Моля за актуални снимки и рецепти
- Pet_rov
- Мнения: 4415
- Регистриран на: Сря 08 май 2013 16:16
- Автомобил: Passat Variant B4
- Двигател: ADZ 1996
- Местоположение: Шумен
Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?
тази година пробвахме една рецепта за телешко. за 5 кг телешко - 1.5 кг сол и 500 гр. захар се объркват добре. Взема се тавата, слага се от сместа отдолу и се нареждат парчетата. С останалата смес се покрива отгоре. Оставя се 48 часа, изплаква се и се овкусява. Не знам още какъв е резултата, защото още съхнат. Жената реши да ги изкисне малко, преди да ги оваляме. Като е готово, ще споделя какво се е получило.
- Бай Иван
- Мнения: 538
- Регистриран на: Пет 22 авг 2008 7:42
- Автомобил: Skoda Fabia I Seat Alhambra
- Двигател: ASY AWC
- Местоположение: София
Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?
joromnt написа:Здравейте
Някой с утвърдена технология за опушване на мръвки?
Имаш ли пушилня?
За какво месо питаш:пилешко, свинско, риби?
Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?
Ще ползвам за целта една непотребна печка "чудо" . Питам за свинско месо, но не пречи и за пиленце.
Наскоро опитах пушен кашкавал/от една малка родопска мандра/, това как пие вино. Та ако някой е опитал, да сподели..
И понеже мисля мръвки те да са висящи... С какво ги връзвате за да е хем устоичиво на топлина, хем чисто? Някакъв конец, но всичко дето ми идва на ум не носи на температура...
Наскоро опитах пушен кашкавал/от една малка родопска мандра/, това как пие вино. Та ако някой е опитал, да сподели..
И понеже мисля мръвки те да са висящи... С какво ги връзвате за да е хем устоичиво на топлина, хем чисто? Някакъв конец, но всичко дето ми идва на ум не носи на температура...
-
- Мнения: 261
- Регистриран на: Сря 10 авг 2016 13:24
- Автомобил:
- Двигател: BSX
- Местоположение: София
Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?
Има си специален топлоустойчив конец
потърси не е скъп
Google-"месарски конец","готварски конец","cooking strings"
потърси не е скъп
Google-"месарски конец","готварски конец","cooking strings"
- Бай Иван
- Мнения: 538
- Регистриран на: Пет 22 авг 2008 7:42
- Автомобил: Skoda Fabia I Seat Alhambra
- Двигател: ASY AWC
- Местоположение: София
Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?
Преди да го опушиш месото е хубаво да го подготвиш, като го осолиш с морска сол за час, два, подсушаваш и тогава го опушваш.
Аз лично си купувах дървесен чипс и нещата ги опушвам в стар казан за варене на компоти, естествено пригоден за тая работа.
Месата ги опушвам горе долу за около 1 час, след това ги оставям да проветрят поне за ден.
Лошото при мен е че производството е недооценено и спрях да ги опушвам.
Аз лично си купувах дървесен чипс и нещата ги опушвам в стар казан за варене на компоти, естествено пригоден за тая работа.
Месата ги опушвам горе долу за около 1 час, след това ги оставям да проветрят поне за ден.
Лошото при мен е че производството е недооценено и спрях да ги опушвам.
- Pet_rov
- Мнения: 4415
- Регистриран на: Сря 08 май 2013 16:16
- Автомобил: Passat Variant B4
- Двигател: ADZ 1996
- Местоположение: Шумен
Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?
Рецептата за телешкото е добра. Филето стана крехко и не е солено.
- Omilron
- Мнения: 129
- Регистриран на: Вто 04 ное 2014 10:36
- Автомобил: VW Passat b3 3a2 35I
- Двигател: 1992 ABS
- Местоположение: София
Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?
Здравейте колеги,
Бях в Англия преди време и хазяина правеше агнешка пъстърма, беше уникална.
Рецептата беше: Месо / Морска сол / дървено сандъче за пастърмата. Редеше сол/месо/сол/месо и след 7-10 дни беше готова. Почти сигурен съм че подправки не слагаше, но може и да бъркам.
Не бях ял до тогава от агне пъстърма, но е много вкусно.
Бях в Англия преди време и хазяина правеше агнешка пъстърма, беше уникална.
Рецептата беше: Месо / Морска сол / дървено сандъче за пастърмата. Редеше сол/месо/сол/месо и след 7-10 дни беше готова. Почти сигурен съм че подправки не слагаше, но може и да бъркам.
Не бях ял до тогава от агне пъстърма, но е много вкусно.
Върни се в “ОФФ-Топик - други”
Кой е на линия
Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 35 госта