Volkswagen остава немски


Volkswagen остава немски

Volkswagen остава немски

Върховният съд на Европейския съюз ще позволи на Германия да запази т.нар. "Фолксвагенов" закон, който дава право на провинция Долна Саксония да блокира всякакви решения за съдбата на концерна, съобщава Automotive News.

Искане за преразглеждане на закона бе внесено от Еврокомисията през ноември 2011 г., но генералният адвокат на Върховния съд Нилс Вал излиза със заключение едва сега. В него той препоръчва искът на ЕК да бъде отхвърлен.

Въпросът за изменение на "Фолксвагеновия" закон възникна още през 2001-ва. В оригиналния си вариант документът дава еднакви права на всички акционери с 20 и повече процента от ценните книжа на концерна, но позволява на Долна Саксония да блокира решения, които могат да повлияят на бъдещето на Volkswagen, защитавайки го от поглъщане.

През 2007-а Европейският съд отмени закона с аргумента, че не изпълнява основната си цел, а само пречи на свободното движение на капитали и притока на инвестиции в страните от ЕС. Година по-късно Германия прие нова редакция на закона, в която правото на Долна Саксония да решава съдбата на Volkswagen се запазва, въпреки че провинцията е собственик на едва 20% от акциите на концерна. Именно заради тази привилегия законът попадна обратно в съда.

Заключението на Нилс Вал няма задължителен характер за решението на съда или юридическа стойност, но съдиите по правило се съобразяват с него. Според Вал исканията на Еврокомисията са несъстоятелни и е справедливо Германия да има право на вето по въпроси за съдбата на Volkswagen.Уеб дизайн Изработка на сайт SEO оптимизация на сайт. Google оптимизация.