VW купува за 3,3 млрд. евро дилърския бизнес на Porsche Holding


VW купува за 3,3 млрд. евро дилърския бизнес на Porsche Holding

Volkswagen AG ще плати 3,3 милиарда евро, за да придобие най-големия независим автомобилен дилър на компанията - Porsche Holding Salzburg, който има клонове в цял свят, включително и в България. Групировката дълго време беше златна мина за клановете Порше и Пийх, но след колапса на Porsche SE холдингът с плътна мрежа от дилърства и производителят на спортните автомобили принудиха двете родствени на създателя на едноименната немска марка фамилии да се съгласят да продадат бизнеса си на VW, като от сделката се приспадне дългът от 10 милиарда, натрупан от Porsche в опитите на компанията да придобие контрол над Volkswagen.
Залцбургската фирма е създадена през 1947 г. от Фери Порше и Луиза Пийх, съответно син и дъщеря на инженер Фердинанд Порше. През 2009-2010 фискална година (до 31 март) холдингът е продал 421 000 нови автомобила, реализирайки печалба от 12,2 милиарда евро.
„Стратегията на VW е да стане световен производител номер 1 до 2018 г. и дилърският холдинг ще ни помогне да затвърдим статуса си", заяви Мартин Винтеркорн, глава на компанията.

ГалерияУеб дизайн Изработка на сайт SEO оптимизация на сайт. Google оптимизация.