VW инвестира 52 милиарда евро до 2015-а


VW инвестира 52 милиарда евро до 2015-а

Volkswagen AG обяви намеренията си да инвестира 51.6 милиарда евро в автомобилното си подразделение през следващите пет години. Целта на концерна е да задмине Toyota Motor Corp. като най-голям производител в света до 2018-а. Плановете бяха оповестени от шефа на VAG Мартин Винтеркорн след среща на борда на директорите по въпросите на инвестиционната политика за периода 2011-2015 г.

Около 27.7 млрд. евро ще бъдат похарчени за модернизация и разширяване на продуктовата гама на всички марки в групата - луксозните Audi, Bentley, Porsche и Lamborghini и масовите VW, Skoda и Seat. Стратегията предвижда разработката на напълно нови модели и платформи в почти всички автомобилни класове, както и обогатяването на модулната архитектура, която позволява споделяне на технологична база от няколко возила от различни марки.

VW ще продължи с усилената разработка на хибридни задвижващи системи и електромотори. Пари ще бъдат вложени също така в проектирането на ново поколение двигатели с подобрени динамични показатели, намален разход на гориво и занижени нива на вредните емисии. 1.36 млрд. евро са предвидени за т.нар. "междупродуктови" инвестиции, а 10.3 млрд. ще бъдат добавени към капитализираните инвестиционни разходи.

VAG планира да положи сериозни усилия в повишаване на качеството и оптимизиране на производствените процеси през следващите 5 години. Това означава, че концернът ще трябва да похарчи пари за ново оборудване за металообработка, боядисване и поточни линии. Концернът очаква съотношението между разходи и приходи от продажба да доведе до чиста печалба от средно 6% за периода от 2011 до 2015 г.

Неотдавна VAG заяви намеренията си да добави два нови завода към 9-те си съществуващи китайски фабрики. Според плановете 6 млрд. вложени евро ще помогнат да се удвои прозводството на автомобили и до четири години да се сглобяват по 3 млн. коли с емблемата на VW. В сметките не са включени съвместните предприятия на концерна с FAW и SAIC, в които ще бъдат реинвестирани други 10.6 млрд. евро от техните собствени печалби.

Немският гигант прогнозира рекордни продажби за втора последователна година с прибавянето на 70 нови модели и модификации към гамата на концерна като се започне с новото Audi A1 и се стигне до наследниците на Touareg и минивана Sharan. Целта на VW е да премине границата от 8 млн. продажби през 2012-ра и 10 млн. през 2015-а, три години по-рано от първоначално планираното.

Източник: в-к "Авто Пазар"


Уеб дизайн Изработка на сайт SEO оптимизация на сайт. Google оптимизация.