Разлика между моторно масло и хидравлична течност


Разлика между моторно масло и хидравлична течност

Моторни масла от Макскар


Въпреки привидно еднаквото предназначение на моторните масла от Maxcar и илюзията, че един модел може да се използва във всички случаи, това не е точно така. И сега ще разберем, наистина ли е възможно слагането на моторно масло в хидравличната течност, разликата между тях и взаимно-заменяеми ли са?

Каква е разликата между хидравлично и моторно масло

Хидравличната течност се използва в специалните системи, изискващи предаването на механичната енергия от една точка до друга, където се извършва определено крайно действие. Например, при натискане на педала на спирачките, Вие всъщност задействате натиск върху хидравличната течност, която предава тази енергия до накладките и ги задейства за да притиснат спирачните дискове и да отнемат част от кинетичната енергия на автомобила.

Моторното масло от друга страна има определена степен на вискозитет и характеристики, чието предназначение е да осигури:

  • добра смазочност и устойчив маслен филм по време на триещите се една в друга части на общия двигателен механизъм;
  • моторното масло също се грижи за промиването на горивния блок;
  • за охлаждането на триещите се части;
  • поддържа нормалното функциониране на двигателя;
  • може да е ефективно в условия на екстремни температури.

Може ли да бъдат взаимно-заменяеми

Според много мнения по специализираните форуми, подобна замяна не е фатална и особено ако в по-голямо съотношение е хидравличната течност. В същото време, други хора пък си правят експерименти и проверяват дали всъщност ще има някакво изменение в работните характеристики на системата, колко време тя ще издържи и други подобни. Можем обаче със сигурност да кажем, че подобни опити са скъпо удоволствие и малко хора, извън производствените фабрики, си го позволяват.

Ние от онлайн магазин Maxcar.bg сме на мнение, че предназначението на двата вида течности е съвсем различно и те съответно притежават и коренно различими характеристики. Поради това не съветваме да наливате в хидравличната система моторно масло и обратно. Това може да доведе до липса на добра смазочност и неустойчив маслен филм, до износване, загряване и деформиране на отделните части и съответно до пълно блокиране на механизма.

Всъщност, замяната им е безсмислена именно поради по-горните причини и че се предлагат както единия, така и другия вид. В случай, че по погрешка сте разменили течностите и едната е изсипана в неподходящата система е необходимо веднага да се обърнете към специализиран сервиз, където да се извърши нужната промивка.


ГалерияУеб дизайн Изработка на сайт SEO оптимизация на сайт. Google оптимизация.