Как да разберем, дали акумулаторът на мотора е за смяна


Как да разберем, дали акумулаторът на мотора е за смяна

Акумулатори за мотор


Както при автомобилите, така и мотоциклетите имат запалителна система, която се нуждае от електричество за да предизвика искрата за възпламеняване на въздушно-горивната смес в цилиндровата глава на двигателя. За целта се използват специални акумулатори за мотори, които имат срок на годност и сега ще разберем кои са признаците за неговото настъпване и защо не бива да пестим от покупката на батерия втора ръка. Ще обсъдим и най-предпочитаните марки за галванични елементи.

Какви са признаците на стар акумулатор на мотор

Батерията представлява средство, способно да акумулира определено количество електроенергия в себе си и да я задържа и отдава. Така всъщност тя за определено време може да осигурява електрозахранването на електрическата система на мотора, да спомага за запалването на светлините, за задействането на стартера при запалването на двигателя, да осигурява светването на отделните индикатори върху таблото и т.н.


Акумулаторът за мотори обаче има определен жизнен цикъл, с настъпването на края на който започват да се появяват определени симптоми, позволяващи Ви да разберете, че идва времето за неговата смяна. Ето ги и тях накратко:


  • трудно запалване - въртенето на стартера става по-трудно и самия процес на запалване отнема повече време;
  • по-ниско ниво на заряда - ако на таблото имате индикатор за степента на заряда, ще забележите, че той сега е по-нисък от преди години;
  • бързо изтощение - след заряда със зарядното устройство, след ден или два отново започват трудности с паленето (трябва да се провери и алтернатора дали зарежда);
  • червен индикатор - съвременните акумулатори за мотори имат специален индикатор, показващ състоянието на галваничния елемент и ако той е зелен, то всичко е наред. Ако обаче е червен е време за смяна.

Защо не трябва да се купува акумулатор втора ръка

Покупката на употребявани акумулатори за мотори не е препоръчителна, защото не можете да разберете още колко време й остава на тази батерия, колко години е използвана и още по-важното - как е използвана? Разбира се, търговецът ще Ви каже идеални сценарии за да Ви убеди, че купувате най-доброто и на най-изгодната цена. Но дали това е точно така? Ами ако покупката Ви е на прага на момента за нейната подмяна и изчерпването на нейния капацитет?

Кои са най-харесваните марки и защо

Както във всеки отрасъл, така и тук съществуват множество различни марки и техните предложения, но все пак си има определени брандове, които са си фаворити в областта и са най-харесваните и предпочитани от потребителите. Това са например Bosh, Fiamm, Exide, Varta, Banner, Starline, Optima, XS Power и т.н.Уеб дизайн Изработка на сайт SEO оптимизация на сайт. Google оптимизация.